Καλέστε μας: 23940 20077 | Αποστολή σε όλη την Ελλάδα |

Κλειστά λόγω θερινών διακοπών από 10/8/2020 έως 21/8/2020

Ηλιακή ενέργεια – Η διαχρονική ενέργεια του μέλλοντος

Ηλιακή ενέργεια – Η διαχρονική ενέργεια του μέλλοντος

 

Η ηλιακή ενέργεια περιγράφει σε γενικές γραμμές τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν το φως του ήλιου, είτε με τη μορφή θερμότητας είτε φωτός. Η ενέργεια του ήλιου υποστηρίζει όλη τη ζωή στη Γη, καθορίζει το κλίμα και τον καιρό της Γης και αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των πηγών ανανεώσιμης ενέργειας.

Ακατέργαστες εφαρμογές στο παρελθόν

 

Οι αρχαίοι Έλληνες, καθώς και οι ιθαγενείς Αμερικανοί και οι Κινέζοι αξιοποιούσαν πριν χιλιετίες  την ενέργεια του ήλιου, προσανατολίζοντας τα κτίρια, τις σκηνές και τα καταλύματα τους προς τον ήλιο.

Αργότερα στην Ευρώπη, οι γεωργοί χρησιμοποιούσαν ένα πολύπλοκο σύστημα προσανατολισμού των χωραφιών και αξιοποιήσης της θερμότητας για να αυξήσουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών κατά τη διάρκεια της μικρής εποχής των παγετώνων.

Σύγχρονες εγκαταστάσεις

 

Οι σύγχρονες ηλιακές τεχνολογίες συνεχίζουν να αξιοποιούν τον ήλιο, περιγράφουν όμως γενικά τις τεχνολογίες που μετατρέπουν το ηλιακό φως σε ηλεκτρισμό και σε ορισμένες περιπτώσεις σε θερμική ή μηχανική ενέργεια.

Μια τέτοια πρώτη ηλιακή μηχανή παρουσιάστηκε το 1866, όταν ο Γάλλος μηχανικός Auguste Mouchout τροφοδότησε με επιτυχία μια ατμομηχανή με ηλιακό φως. Κατά τη διάρκεια των επόμενων 50 ετών,  εφευρέτες όπως ο John Ericsson, ο Charles Tellier και ο Frank Shuman ανέπτυξαν συσκευές ηλιακής ενέργειας για άρδευση, ψύξη και μετακίνηση.

Η σύγχρονη εποχή για την ηλιακή ενέργεια έφτασε το 1954 όταν οι ερευνητές της Bell Laboratories ανέπτυξαν ένα φωτοβολταϊκό κύτταρο ικανό να μετατρέπει αποτελεσματικά το φως σε ηλεκτρισμό. Αυτή η ανακάλυψη σηματοδότησε μια θεμελιώδη αλλαγή στο πώς παράγεται η ισχύς.

Από τότε οι βελτιώσεις της αποτελεσματικότητας των ηλιακών κυψελών βελτιώθηκαν από 6% σε 15% και πλέον τα πειραματικά κύτταρα φτάνουν σε απόδοση άνω του 40%. Την ίδια στιγμή, οι τιμές απόκτησης έχουν μειωθεί από περίπου 205€ ανά watt σε λιγότερο από 2,5€ ανά watt.

 

Μελλοντική εξέλιξη

 

Η μακρά ιστορία αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας εκδηλώνεται σε μια ευρεία ποικιλία αποδοτικών και αποτελεσματικών λύσεων και εγκαταστάσεων, διαθέσιμες τόσο σε ιδιώτες όσο και επιχειρήσεις.

 

Ένα ηλιακό πάνελ χρησιμοποιεί φωτοβολταϊκή τεχνολογία για να μετατρέπει το φως σε ηλεκτρική ενέργεια. Μοντέρνα ηλιακά συστήματα χρησιμοποιούν ηλεκτρικά και μηχανικά εξαρτήματα όπως μηχανισμούς παρακολούθησης, αντλίες και ανεμιστήρες για να μετατρέπουν το ηλιακό φως σε χρήσιμες εξόδους όπως θέρμανση, φωτισμό ή ηλεκτρικό ρεύμα.

Επιλέγονται υλικά με ευνοϊκές θερμικές και ηλεκτρικές ιδιότητες, καθώς και μελετώνται οι χώροι και τα κτήρια σε σχέση με τη θέση προς ήλιο για να μεγιστοποιηθούν οι ώρες ηλιοφάνειας.

Άλλες οικονομικές και αποδοτικές χρήσεις εφαρμόζονται σε συσκευές πολύ χαμηλής κατανάλωσης όπως φόρτιση αριθμομηχανών, τηλεχειριστήριων και μπαταριών.

Μερικές κοινωφελείς εφαρμογές όπου χρησιμοποιείται η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών είναι τροφοδότηση τηλεφώνων έκτακτης ανάγκης, φαναριών και σηματοδοτών στην άκρη του δρόμου. Τέλος, μια ακόμα χρήση είναι η παροχή ενέργειας σε δορυφόρους και διαστημόπλοια.

Σε οικονομικό επίπεδο, το κόστος παραγωγής μειώνεται κατά 3 έως 5% ετησίως τα τελευταία χρόνια. Αυτό, σε συνδυασμό με την ολοένα αποδοτικότερη απόδοση των ηλιακών πάνελ, επεκτείνουν το φάσμα των οικονομικά αποδοτικών χρήσεων και καθιστούν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο σπίτι ή την επιχείρηση μια ασφαλή και αποτελεσματική μακροχρόνια επένδυση.

Γιατί είναι σημαντική η ηλιακή ενέργεια

 

Η ηλιακή ενέργεια είναι μια σημαντική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας ικανή να αντιμετωπίσει πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα. Αυτή η πηγή ενέργειας χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο, διότι είναι ευέλικτη και προσαρμόσιμη, με πολλά οφέλη τόσο για τους ανθρώπους όσο και για το περιβάλλον.

Η ηλιακή ενέργεια είναι καθαρή και ασφαλής

Η ηλιακή ενέργεια είναι μια ασφαλής εναλλακτική λύση που μπορεί να αντικαταστήσει τα σημερινά ορυκτά καύσιμα όπως τον άνθρακα, το λιγνίτη και το φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρισμού, που μολύνουν τη γη, τον αέρα και το νερό. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα προκαλεί ρύπανση του αέρα που οδηγεί σε όξινη βροχή, καταστροφικές δασικές εκτάσεις και επηρεάζει τη γεωργική παραγωγή, Η χρήση ηλιακής ενέργειας θα εξαλείψει αυτές τις περιβαλλοντικές ανησυχίες από τη χρήση συμβατικών ορυκτών καυσίμων.

Διατήρηση φυσικών τόπων και κλίματος

Πολλά παρθένα δάση καταστρέφονται για την εξόρυξη πρώτων υλών. Όταν κόβονται δάση για εξόρυξη πρώτων υλών ή κατασκευή εργοστασίων, ο σημαντικός αυτός τόπος που απορροφάει διοξείδιο του άνθρακα εξαφανίζεται και αυξάνεται το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Η ηλιακή ενέργεια μπορεί να περιορίσει την αλλαγή του κλίματος καθώς δεν παράγει εκπομπές άνθρακα.

Αποκέντρωση και κοινωνικά οφέλη

Η μεγαλύτερη έλξη της ηλιακής ενέργειας είναι ότι μπορεί να παραχθεί σε μικρή κλίμακα απευθείας από τους τελικούς καταναλωτές σε αντίθεση με τις μεγάλες κεντρικές συμβατικές πηγές ενέργειας που ελέγχονται από μεγάλες εταιρείες.

Η ηλιακή ενέργεια είναι κατάλληλη για θέρμανση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση φωτοβολταϊκών πάνελ εγκατεστημένων σε κορυφές κτηρίων. Αυτές οι εγκαταστάσεις είναι σημαντικές για να διατηρήσουν τις κοινότητες αυτόνομες και ικανές να λειτουργούν με χαμηλότερο κόστος για όλους.

Η αποκεντρωμένη φύση της ηλιακής ενέργειας τη καθιστά μια πρακτική και βιώσιμη πηγή ενέργειας σε απομακρυσμένες περιοχές που βρίσκονται μακριά από το ηλεκτρικό δίκτυο. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τις αγροτικές επιχειρήσεις σε άρδευση, θερμοκήπια και καλλιέργειες.

Φτηνές και αξιόπιστες πηγές ενέργειας

Οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν μειώσει περαιτέρω το κόστος των ηλιακών συστημάτων. Η ηλιακή ενέργεια είναι πλέον ανταγωνιστική με τις συμβατικές πηγές ενέργειας, σε ιδιωτικό και εμπορικό επίπεδο.

Το κόστος λειτουργίας είναι μικρότερο και η αρχική επένδυση επανακτάται, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση κόστους ενέργειας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι εισροές για ηλιακή ενέργεια είναι ελεύθερες, ενώ τα ορυκτά καύσιμα εξορύσσονται και μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις.

Επίσης, σε κρατικό επίπεδο, το κόστος αντιμετώπισης περιβαλλοντικών προβλημάτων από τη χρήση «βρώμικων πηγών ενέργειας» διπλασιάζει ή και τριπλασιάζει το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από συμβατικές πηγές όπως ο άνθρακας. Η ηλιακή ενέργεια είναι σημαντική για να βοηθήσει στην μετρίαση και ενδεχομένως στην εξάλειψη αυτού του πρόσθετου κόστους.

Ένα ηλιόλουστο μέλλον

Η παραγωγή ηλεκτρισμού από ηλιακή ενέργεια αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2050, η ενέργεια που χρησιμοποιούμε θα παράγεται 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπου η συμβολή της ηλιακής ενέργειας θα είναι 32%. Είναι βέβαιο ότι οι ηλιακές εγκαταστάσεις θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην διατήρηση του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ενώ θα βοηθήσουν παράλληλα τους ανθρώπους σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

 

 

Στο κατάστημά μας μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία από φωτοβολταϊκά συστήματα.

Μέθοδοι Πληρωμής

Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing by CactusWeb

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!